Intreprinderile care fac investitii majore pot cere finantare nerambursabila

Intreprinderile care fac investitii majore pot cere finantare nerambursabila

 

MFP a lansat o noua sesiune de inregistrare a cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. De altfel, societatile care pot accesa fondurile au la dispozitie pâna in 22 august pentru a se inscrie.

Astfel, entitatile economice pot transmite dosarul pentru finantare impreuna cu cererea de acord la Registratura generala a Ministerului Finantelor din str. Apolodor, nr.17, sector 5, București, având mentionat pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 807/2014.

În termen de maximum cinci zile lucratoare dupa incheierea sesiunii de depunere, ministerul va finaliza procesul de selectie a cererilor de acord pentru finantare, iar rezultatele procesului de selectie vor fi publicate pe site-ul MFP. Cererile de acord acceptate vor fi analizate in termen de maximum 45 de zile lucratoare de la data publicarii pe site-ul MFP a rezultatului procesului de selectie.

Important! În procesul de selectie nu se va tine cont de ordinea inregistrarii cererilor la Registratura generala a MFP. Cererile de acord pentru finantare care nu vor fi selectate in limita bugetului alocat sesiunii vor fi restituite intreprinderilor, prin poșta, cu confirmare de primire.

Bugetul total al sesiunii se ridica la 638 de milioane de lei, majorat cu 50% mai mult fata de sesiunea anterioara.

Autoritatile vor ca societatile care beneficiaza de  aceste ajutoare de stat sa realizeze investitii de mare anvergura, ale caror efecte sa se regaseasca in economie. Tocmai de aceea, sumele de la bugetul de stat vor fi acordate sub forma de granturi.

Astfel, intreprinzatorii care vor sa beneficieze de ajutoare de stat in baza HG nr. 807/2014 sunt obligati sa realizeze o investitie initiala de minimum 44 de milioane de lei, fara TVA.

Ajutorul de stat se va acorda sub forma de sume nerambursabile, in raport de cheltuielile eligibile și in limita intensitatii maxim admisibile (intensitatea maxima este stabilita printr-un regulament sau o decizie a Comisiei Europene, in functie de produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor din regiunea respectiva). Fondurile vor fi virate beneficiarilor dupa efectuarea totala sau partiala a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile de finantare.

 

 

Cine poate beneficia de ajutorul de stat

Societatile pot investi banii de la stat pentru achizitia activelor corporale și necorporale, precum și pentru inchirierea constructiilor aferente investitiilor initiale.

Atfel, conform HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, beneficiarii eligibili ai schemei de ajutor de stat sunt intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atât IMM-uri, cât şi intreprinderi mari, cu personalitate juridica, infiintate conform Legii societatilor nr. 31/1990.

Selectarea beneficiarilor se va face pe baza unui punctaj stabilit in urma unor criterii de calcul, astfel incât toate intreprinderile sa beneficieze de un tratament egal la depunerea cererilor de acord pentru finantare, dar și de o eficientizare a procesului de evaluare a beneficiarilor.

Mai precis, punctajul de calificare al intreprinderilor se va realiza dupa urmatoarele criterii:

 • infiintarea unei noi unitati de o intreprindere nou-infiintata – 25 de puncte;
 • schimbarea fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente – 20 de puncte;
 • diversificarea activitatii unei unitati existente – 15 puncte;
 • infiintarea unei noi unitati de o intreprindere in actrivitate – 10 puncte;
 • extinderea capacitatii unei unitati existente – 10 puncte;
 • investitia se realizeaza intr-un judet unde valoarea Produsului Intern Brut (PIB)/cap de locuitor este mai mica decât media pe tara – 20 de puncte.

Important de precizat este ca a fost modificata cererea de finantare, aceasta putând fi gasita pe site-ul Ministerului Finantelor.

Ce cheltuieli vor putea fi decontate

În programul de finantare reglementat de legislatie sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fara taxa pe valoare adaugata (TVA) aferente realizarii, respectiv achizitionarii, dupa caz, de active corporale și necorporale, precum și cheltuielile legate de inchirierea constructiilor, aferente realizarii investitiei initiale. Prin urmare, sunt considerate active corporale activele asociate investitiei initiale reprezentate de:

 • constructie de orice tip, realizare constructii sau inchiriere constructii, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de constructii;
 • instalatii tehnice, mașini și echipamente noi clasificate conform Hotarârii Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe stabilita conform prevederilor legale in vigoare.

În ceea ce priveşte activele necorporale, acestea sunt considerate activele amortizabile asociate investitiei initiale care nu au o concretizare fizica sau financiara precum brevete, licente, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuala.

Nota: Toate informatiile privind conditiile ce trebuie indeplinite in vederea obtinerii finantarii și modul de completare a documentelor necesare se regasesc la sectiunea Ajutor de stat - H.G. nr.807/2014, de pe site-ul MFP.

 

 

Vizitatori site

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi374
mod_vvisit_counterIeri433
mod_vvisit_counterAceasta saptamana1209
mod_vvisit_counterSaptamana trecuta2389
mod_vvisit_counterLuna aceasta11016
mod_vvisit_counterLuna trecuta15115
mod_vvisit_counterToata perioada433183

We have: 13 guests online
IP-ul tau:: 54.163.213.149
 , 

Abonare newsletter

Proiect D.A.R.M.A. -...

DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ŞI RELAŢIONARE ÎN MEDIUL DE AFACERI D.A.R.M.A. Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”Domeniu major de...

Read more...

Obiective si rezultate

Obiectivul proiectului: Dezvoltarea abilităţii managerilor şi angajaţilor din IMM –uri şi a persoanelor care doresc să dezvolte o afacere pe baza unui program de educaţie antreprenorială...

Read more...

Activitati

Susţinerea dezvoltării antreprenoriale prin furnizarea serviciilor suport va conduce la creşterea numărului şi competitivităţii întreprinderilor din judeţele partenere, reţeaua mobilă din...

Read more...

Parteneri Proiect


 • C.C.I.A. BOTOSANI (beneficiar proiect)

  Botosani, str. Dragoş Vodă Nr. 13, Tel.: 0231 513630, Fax: 0231 517532, E-mail: secretariat@cciabt.ro

  Website

 • C.C.I. SUCEAVA 

  Suceava, Str. Universitatii, Nr. 15-17, Tel.: 0230 521 506, Fax: 0230 520 099, E-mail: cci@ccisv.ro

  Website

 • C.C.I. BACAU 

  Bacau, Strada Libertatii, Nr. 1, Tel: 0234 570010, Fax: 0234 571070, E-mail: ccibc@ccibc.ro

  Website

 • C.C.I.A. VRANCEA 

  Focsani, Str. Cuza Voda Nr. 14, tel./fax: 0237-213.210, E-mail: info@ccia-vrancea.ro

  Website

 • Asociația pentru Integrare și Dezvoltare Comunitară - INDECO IASI 

  Iasi, Str. 14 Decembrie 1989 nr.2B et.2, Tel.: 0232 258653

  Website